Forbedring af afgrødernes udbytte og produktionsmæssige egenskaber (FAUPE)
Dansk planteproduktion står i dag med en række udfordringer, der truer med at svække konkurrenceevnen og udbyttet i dansk planteproduktion. Den første store udfordring ligger i reguleringen af gødningsforbruget, herunder ikke mindst den underoptimale kvælstofforsyning, der fulgte med Danmarks tre vandmiljøplaner. Siden første regulering af kvælstoftilførslen er det lykkedes forædlingen og praksis at fastholde udbytterne, men med et stadigt faldende proteinindhold i afgrøderne til følge, hvilket har betydning for såvel kvaliteten som det økonomiske udbytte. Dette pres via underoptimale kvælstofnormer har nu nået et niveau, som ikke længere kan klares via traditionel forædling. Den anden store udfordring er betydningen af flere ekstreme vejrmæssige hændelser, hvor der er risiko for, at længere perioder med hhv. vedvarende tørke eller regn vil intensiveres. Begge udfordringer forstærkes af, at planteproduktionen i mange konkurrerende lande ikke er underlagt de samme miljømæssige restriktioner som i Danmark.
Med en udviklingstid for de fleste nye sorter, der ligger på 10-12 år, er det afgørende, at der hurtigst muligt bliver iværksat nye forskningsaktiviteter, der kan udvikle en ny og markant mere effektiv praksis til forædling af afgrøder/sorter med bedre produktionsegenskaber. Planteproduktionen er udgangspunktet for fødevarekæden, og udvikling af nye, forbedrede sorter vil derfor påvirke konkurrenceevnen positivt i hele kæden.
Projektets formål er at udvikle en ny, markant hurtigere og mere effektiv praksis til forædling af afgrøder/sorter med bedre produktionsegenskaber, som styrker konkurrenceevnen i planteproduktionen.